Storholmen - Kanonön

En gång i tiden var Storholmen en enda stor fästning som skulle försvara inloppet till Sundsvall. Som ett minne från den tid som varit, har tre stora kanoner lämnats kvar när militären drog sig tillbaka från ön 1996.

Nutid
Idag ägs ön av Åke och Monica som ser till att gästande grupper erbjuds ett oförglömligt dygn på Kanonön. Mellan utbildnings- och konferenspassen ges det möjlighet att utforska den natursköna och sällsamma ön.
Både trivsamma och spännande arrangemang ordnas, teambuilding under proffesionell ledning där i stort sett allt kan hända, eller för den morgonpigge, vad sägs om att åka på sälsafari eller att ta upp strömmingsnät.

En avkopplande relax i den vedeldade bastun med ett avslutande dopp i havet är perfekt efter en lång dag med aktiviteter. Kvällen kan, när hungern tar vid, antingen avslutas med grillfest vid den trivsamma grillplatsen där man samlas på klipporna kring lägerelden eller i den gemytliga puben där det ofta bjuds på överraskningar.

Övernattningen sker antingen i förläggningen eller i de militärtält som är utplacerade i furuskogen där man i gryningen vaknar till vågskvalp och fågelsång.

Historik
Storholmen är en ö på 22 hektar i Sundsvallsbukten. Den har disponerats av försvarsmakten sedan 1954. Då påbörjades byggandet av en fästning på ön som färdigställdes 1956.
Som kronan på verket monterades 3 st 15,2 cm pjäser (stora kanoner) från pansarkryssaren Äran på strategiska platser på ön.
Ön har bergrum byggda för att kunna rymma 350 man under en längre tid. 5000 m², delvis i 2 plan, innehållande storkök, matsal, sjukhus och logement är fördelade över hela ön med totalt 1200 m bergtunnlar.
Fästningen avvecklades 1996. In- och utgångar gjöts igen, ön återställdes till ursprungligt skick men de tre kanonerna lämnades kvar.

Natur
Ön som är mycket naturskön har en varierad natur med klippor, klapperstensfält, grov tallskog och rik flora och fauna. Här finns bär av många slag som t ex lingon, blåbär, hjortron och smultron.
Fåglar som kan vara sevärda är roskarlen, småskrake och gråspett. På din fågelvandring får du dock se upp för tärnorna, som tror att ön är deras och går till anfall om du kliver in på deras revir.


Fakta
Yta: 22 hektar
Högsta punkt ö.h.: 29,3 m
Största längd: 700 m
Största bredd: 400 m

Pos.: N 62° 20,1 E 017° 30,3

Avstånd sjövägen:
Spikarna 1,3 sjömil (2,5 km)
Juniskär 3,2 sjömil (6 km)
S-valls inre hamn 6,4 sjömil (12 km)