Fakta

Alnö är 65 km2 stor och bildades för 570 miljoner år sedan genom vulkanisk verksamhet i området. Ön är 15 km lång och 6 km bred på bredaste stället. Invånarantalet är ca 8000 st, bestående av ca 3800 villor och 1600 lägenheter. På sommaren är invånarantalet över det dubbla då Alnö är mycket populärt sommarställe! Berggrunden innehåller flera världsunika mineraler där den mest kända är Alnöit. På norra delen av Alnö finns flera intressanta geologiska lokaler samt flera fornminneslämningar som gravkullar.

Alnöbron är en av Sveriges längsta med sina 1042 meter lång och invigdes 1964. Det tog en arbetsstyrka på 40-55 man 3,5 år att bygga den 9,4 meter breda bron. Den är ca 42 meter hög och har ca 40 meter fri segelhöjd.

På norra Alnö ligger Alnö gamla kyrka och
Alnö nya kyrka. I anslutning till dessa ligger också Hembygdsgården med Sågverksmuseet och Café Tunet. Vid Stornäset ligger ett av öns tre naturreservat samt Stornäsets Vandrarhem. Här håller man även på att bygga Alnö Golfbana.
Några kilometer längre norrut, vid Hörningsholm, hittar man Tors lokal, Sveriges första Folkets Hus på landsbygden.

På södra Alnö finner man flera fina badvikar, Bänkåsviken, Tranviken, Slädaviken, Hartungviken och Grönviken. Sommaridyllen Spikarna, ett fiskeläger med sjöbodar, fiskestugor och café, är beläget på södra delen av ön. Här har Spikarnas Fiskeläge sin verksamhet med båtturer ut i kustbandet. De anordnar även charter, sight-seeing, mtrl-transport och tar även gäster ut till Storholmen-Kanonön.
Spikarö Kapell har gudstjänster och musikkvällar under sommaren.
Galleri Glasverandan anordnar musikkvällar. Restaurang Piren inryms i ett av Alnös 19 f.d. sågverk som är beläget i Karlsvik. Restauranger finns också i Tranviken och i Vindhem, som även har en av Alnös fyra Småbåtshamnar.

Sågverksmonumentet, minnet över sågverkstiden 1860-1963, är placerat på torget i Alnö centrum. I centrum finns också bensinstation, bank, post, butiker, gatukök och restauranger.

Schymbergsgården är belägen på Alnön, utanför Sundsvall. Denna gård är Hjördis Schymbergs barndomshem och donerades till stiftelsen 1999 med syftet att åter fylla denna med sång, musik och kulturellt liv.